Vandaag werd ik door Claire van der Meer van Campus Radio van de Hogeschool van Utrecht, School voor Journalistiek, opgebeld voor mijn mening (als mediapsycholoog) over waarom de reality shows waarbij asociale subculturen worden gevolgd zo populair zijn. Programma’s zoals Oh Oh Cherso en de Tokkies scoorden hoge kijkcijfers; wat zit daarachter?


In mijn optiek is dit te verklaren door een drietal factoren:

  1. Nieuwsgierigheid. Dit is een sterke motivator maar ook snel bevredigd. Door elke keer een andere subcultuur te kiezen wordt de nieuwsgierigheid steeds weer geprikkeld;
  2. Personificatie. Door een goede casting kunnen kijkers zich vaak met 1 van de karakters uit de serie personificeren. Ze zien deze persoon dan als een soort ‘asociaal alter-ego’ die alles doet wat zij zelf niet zouden doen maar wel eens over nagedacht hebben;
  3. Zelfwaardering. Door het bekijken van de normen en waarden in de betreffende subcultuur voelen wij ons goed over onszelf. We zien dat wij het anders/beter/slimmer/beschaafder doen en dat voelt goed. Onderzoek door Steven Reiss en James Wiltz (PDF) staaft deze stelling ook.

Beluister hieronder het interview:

Audio: Interview TV realityshows over asociale subculturen

Getagd op:                                                             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *