Readability iconHet komt vaak voor dat ik lange blogposts of artikelen wil lezen. En dan niet scannen, maar echt lezen zodat ik achteraf ook nog wat onthouden heb van wat de auteur geschreven heeft.

Dit gaat bij mij persoonlijk altijd beter als ik in een rustige omgeving zit met minimale afleiding. Er zijn een tweetal online tools die mij hierbij helpen: Readability en de online verkorte snellees training van Mark Tigchelaar.

Speed Reading Demo

Laat ik beginnen bij de snellees training. Deze is onderdeel van het boek van Mark Tigchelaar maar kan op zichzelf als demo prima worden gebruikt. Doe hem meerdere keren om het resultaat te verbeteren. Aan het begin en het einde van de test wordt je leessnelheid gemeten. De eerst keer dat ik deze demo deed verbeterde mijn snelheid van ongeveer 150 naar 350 woorden per minuut! Reden temeer om hem vaker te doen, je ogen te trainen en het boek te kopen. De essentie van de demo is dat je je oogspieren beter traint om leesbewegingen te maken. Hierdoor kan je sneller over teksten heen lezen en helpt dit je ook bij het begrijpen van de tekst.

Ik heb een zeer korte video demo van hoe dit systeem werkt:

Je vind je demo op www.training4students.com

Leesbaarheid teksten verbeteren

Ok, nu kan je wat sneller lezen, dan is het wel handig om teksten optimaal voor te bereiden hierop.

Een zeer handige tool hiervoor is de service van Readability. Eenmaal op de website stel je de service zodanig in dat de tekst op het beeldscherm voor jouw ogen en resolutie ‘lekker leest’. Dit ziet er als volgt uit:

Readability

Hierna sleep je de bookmarklet naar je favorieten- of snelkoppelingen balk in je browser. Zodra je nu een stuk tekst tegenkomt dat je ‘serieus wilt lezen’ klik je op deze knop en voila, de tekst wordt op een goed leesbare manier, ontdaan van alle afleiding eromheen (zoals advertenties, twitterfeeds etc) gepresenteerd. Je kunt de tekst ook op deze manier uitprinten.

Tekst voor verwerking:

Readability ORIGINAL

Tekst na verwerking:

Readability RENDERED

Tips?

Graag zou ik horen of jullie nog meer van dit soort services kennen die de efficiency van lezen vanaf het beeldscherm verhoogt. Ik zou bijvoorbeeld nog een soort uitgebreide versie van Readability waarmee een balkje met de tekst meeloopt. Het is namelijk diverse malen wetenschappelijk aangetoond dat dit de leessnelheid maar ook het begrijpend vermogen enorm verhoogt!

Getagd op:                                                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *