Soms is het erg handig om zaken op je beeldscherm te verduidelijken met een plaatje. Om bijvoorbeeld iets uit te leggen, een demonstratie te geven, een foutmelding te laten zien, een logo of plaatje uit een website te filteren etc.

Op de Mac is daar standaard functionaliteit voor aanwezig. Als je op <COMMAND><CTRL><SHIFT><4> drukt dan krijg je een crosshair die je over het te ‘capturen’ gedeelte heen kan slepen. Zodra je loslaat wordt het stukje beeldscherm opgeslagen in je geheugen zodat je hem kunt plakken in een mailtje of document. Je kunt ook op de spatiebalk drukken en zodoende een bepaald (afgekaderd) gedeelte van de beelscherm ‘capturen’ zoals bijvoorbeeld een foutmelding, knoppenbalk o.i.d. Zie ook de Apple Pro tips hievoor.

De applicatie Jing voegt daar nog wat handige zaken aan toe.

Jing komt van TechSmith, de makers van de populaire Windows-gebaseerde programma’s SnagIt en Camtasia Studio. SnagIt is een uitgebreide screen capture tool voor Windows, Camtasia Studio is gemaakt om beeldschermvideo’s (screencasts) te produceren voor trainings- en demonstratiedoeleinden. Een Mac programma was er nog niet. Tot Jing.

Wat kan Jing?

Jing is eigenlijk een heel basis screen sharing tool. Het programma stelt je in staat om:

  1. Een screenshot te maken en aandachtspunten hierin aan te geven met bijvoorbeeld een pijl of kader:Jing interface
  2. Een screenvideo (screencast) te maken van een (onderdeel van) je beeldscherm. Audio wordt ook opgenomen dus je kunt ook uitleg geven ofwel voice-over inspreken. De video wordt opgeslagen als Flash .swf bestand.
  3. Je screenshot of screencast direct met wereld te delen. Je kunt hem in plaats van lokaal op te slaan direct uploaden naar de bijbehorende website screencast.com. Als het uploaden klaar is wordt er direct een publieke link in je geheugen gezet zodat je deze kunt plakken in een mail, document, tweet, IM etc. Of je kunt hem uploaden naar de FTP server naar keuze.

Kijk ook naar de video op http://www.jingproject.com/ om Jing in actie te zien.

jing_things.png

In de betaalde Pro versie zitten ook nog opties om bijvoorbeeld direct te exporteren naar MPEG-4 en direct naar YouTube te uploaden.

things_icons.png

Wat kost Jing?

Dat is het mooie: niets! Jing is gratis te gebruiken. Bij screencast.com krijg je gratis 2GB opslagruimte en heb je 2GB dataverkeer per maand tot je beschikking. Bij de Pro account krijg je 25GB met 200GB dataverkeer per maand. Er is ook een Windows versie maar omdat TechSmith al het fantastische programma SnagIt op de markt heeft (niet gratis) heb ik besloten om hier even aandacht aan de Mac versie te besteden.

Downloaden: De Mac versie hier en de Windows versie hier

Getagd op:                             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *