NRC Handelsblad...

Netwerksites als kaartenbak voor headhunters

Netwerksites als Linkedin en OpenBC zijn interessante kaartenbakken voor headhunters. Zij kunnen er online kandidaten vinden.

In Linkedin kun je als headhunter mensen zoeken met een bepaalde werkervaring of branchekennis. De naam van kandidaten, kan je vervolgens invoeren in een speursite als spyderweb.nl. Vaak komt er dan wel een e-mailadres of telefoonnummer uitrollen.

Een kwestie van „informatiebronnen correleren” noemt William Rice dat. Hij is mediapsycholoog bij adviesbureau Atos Consulting.

Soms klagen de kandidaten vervolgens dat ze een e-mail krijgen met een aanbieding. „Maar dan moet je niet op Linkedin zetten dat je geïnteresseerd bent in baanaanbiedingen”, zegt Rice.

Rice heeft overigens nog een tip voor gebruikers van netwerksites. „Let op je online identiteit.” Veel mensen zijn zich niet bewust waar hun online profiel toe kan leiden: ook kwaadwillenden kunnen namen en nummers correleren.

Denk goed na wat je wel en niet online zet over jezelf, adviseert Rice. „Gebruik algemene bewoordingen.” Dus geen informatie over klanten waar je voor werkt als je daar een geheimhoudingsverklaring hebt getekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *