5. Je imago
Wat weet je doelgroep van je? Hoe ziet je doelgroep je? Dit is goed om te weten omdat je je me deze informatie een beetje voor kan bereiden op de reacties die je kan krijgen, maar ook rekening kan houden met het niveau van voorkennis dat je doelgroep heeft over jou, je organisatie en/of je product of dienst.
- Niets
- Heeft van je gehoord, nooit actie ondernomen
- Heeft al eens actie ondernomen
- Veel actie, enthousiast
- Ambassadeurs
Branding
Wat online van belang is is ook een duidelijk en eenduidige branding. Wat wil dit nu zeggen bij Social Media? Er zijn een aantal ‘harde’ zaken en ‘zachte’ zaken te onderscheiden:
- Hard: Je avatar/logo. Zorg dat je op alle sites dezelfde profielfoto/avatar/logo gebruikt. Op websites waar je als persoon een profiel hebt is dit een goede profielfoto, op website waar je als bedrijf een profiel hebt kan dit een profielfoto (in geval van personal branding) of bedrijfslogo zijn.
- Hard: gebruikersnaam (username). Op een gegeven moment leren mensen je kennen onder je gebruikersnaam. Het is handig en consistent als deze voor alle platforms waarop je actief bent identiek is. Soms is dit niet meer mogelijk, maar doe dan voorafgaand aan je registratie een check welke usernames op in ieder geval de meest gebruikte platforms nog wel uniek beschikbaar is. Je kunt hierin varieren. Ik gebruik vaak ‘mcoster’ maar dit zou ook ‘mischacoster’ kunnen zijn of, als deze totaal niet meer beschikbaar was, bijvoorbeeld ‘marketingmischa’ of iets dergelijks.
- Hard: Bio. Je ‘Bio’ is eigenlijk een mini-versie van je CV gecombineerd met je waardepropositie. Het vormt eigenlijk je ‘elevator pitch’. Probeer hier een herkenbare, duidelijk boodschap te formuleren die je bij profielen, posts, referenties etc kan gebruiken.
- Zacht: Je ’tone of voice’. Probeer – tenzij je een interventie moet plegen – dezelfde ’tone of voice’ te hanteren. Iemand die altijd erg gemoedelijk, ingetogen en bescheiden reageert op anderen komt wellicht niet geloofwaardig over – of juist uiterst agressief – als hij/zij een keer wat feller uit de hoek komt. Houd hier rekening mee bij het formuleren van de reacties en teksten.
- Zacht: Je onderscheidend vermogen. Hoe kan jij opvallen in een populatie aan soortgelijken? Hoe kan je opvallen ten opzichte van je concurrenten? Dit heeft veel met je waardepropositie te maken, waar ik het volgende punt 6. verder op in zal gaan.
- Zacht: Je authenticiteit. Hoe ‘echt’ is je aanwezigheid? Pretendeer je een groot bedrijf te zijn terwijl je maar met 2 man bent? Of schrijf je je content uit je hart met een vleugje commercie? Niet authentieke aanwezigheid wordt vroeger of later opgemerkt en ‘afgestraft’ door unfollowen en defrienden.
6. Wat is je waardepropositie?
Je waardepropositie is hetgeen je aan waarde kunt toevoegen. Met de waardepropositie wordt vastgesteld wat de toegevoegde waarde is die je op de markt hebt. De waardepropositie bestaat uit de producten of diensten en de markt waar deze producten of diensten op afgezet worden.
Wat heeft je doelgroep aan jouw aanwezigheid op Social Media? Voor wie ga je waarde toevoegen? Op welke manier?
Het is ontzettend belangrijk om deze propositie duidelijk te hebben. Veel bedrijven hebben een waardepropositie gemaakt maar vaak is deze nog te ‘vaag’ om online te kunnen gebruiken. Zorg er daarom voor dat je waardepropositie aansluit bij de belevingswereld van je doelgroep. Formuleer hem in ieder geval in (voor je doelgroep) begrijpbare en herkenbare termen.
7. Bepaal je budget
Een van de kenmerken van SMM is dat het minder budget vereist dan traditionele marketing. Desalniettemin is het belangrijk om een budget te bepalen en kosten te administreren.
Waarom?
Om twee redenen:
- Het is erg makkelijk om heel veel tijd in SMM te stoppen als je niet de juiste slimme tools gebruikt en goede afspraken maakt
- Je wilt later je ROI (Return On Investment) kunnen bepalen! Hiervoor moet je dan natuurlijk wel weten wat je ‘Investment’ is geweest!
8. Zet een volgsysteem op
Weet wat er spelt. Zorg ervoor dat je een systeem opzet waarmee je kunt volgen wat er speelt bij je doelgroep. De focus van dit systeem is om te monitoren wat er over jou en jouw organisatie of merk wordt gezegd. Daarnaast kan je ook nog aangrenzende aandachtsgebieden- of personen monitoren om een totaalbeeld te krijgen.
Een goed monitorsysteem
Een goed monitorsysteem bestaat uit geautomatiseerde zoekoprachten, RSS feeds, rankingmodellen en alerts die allemaal op 1 lokatie samenkomen en een soort van ‘dashboard’ vormen. Een systeem als een RSS lezer zoals bijvoorbeeld Google Reader of Netvibes is hiervoor zeer geschikt. Gebruik daarnaast Google Alerts om een waarschuwing te ontvangen als er een nieuwe ‘hit’ komt op een van tevoren gedefinieerde zoekopdracht. Voor Twitter kan TweetBeep een uitkomst bieden.
Er zijn ook nog bedrijven te vinden die er hun business van hebben gemaakt om online reputatiemanagement aan te bieden.
Voorbeeld:
9. Maak je aanwezigheid compleet
Zorg dat je een goede referentie/site hebt die je waardepropositie verduidelijkt/ondersteunt/concreet maakt. Dit is de ‘achtergrondinformatie’ die mensen zullen raadplegen als ze jou gaan opmerken in hun community. Zorg ervoor dat dit een duidelijk verhaal is dat aanspreekt en waarde toevoegt aan de reeds aanwezige kennis & expertise.
Zorg ervoor dat het verhaal op je profielpagina’s, website, weblog en andere websites congruent is met elkaar maar vooral ook met hetgeen je zegt op de Social Media websites. Zorg dat alles ‘een geheel’ vormt waarin de variatie te vinden is in vorm en inhoud, niet in identiteit en intentie.
Onderdelen
- Website
- Weblog
- Profielpagina’s
- Korte bio’s (2-3 zinnen)
- Social Networking sites bv LinkedIn
- Content sharing sites zoals bv YouTube, slideshare
- Twitter/Hyves/Facebook updates
- Commentaren op blogposts van anderen
10. Zet een publicatiesysteem op
SMM kan potentieel een dagvullende activiteit zijn. Ik krijg vaak dit bezwaar te horen; men is bang er te veel tijd aan kwijt te zijn. Met andere woorden: de ROI is nog niet goed in kaart gebracht. Indien SMM veel oplevert in termen van omzet, naamsbekendheid of andere doelstelling zoals bij 1 opgenoemd, zal men er over het algemeen ook de nodige tijd en effort in willen steken. Maar: van tevoren is geen garantie te geven dat de doelstellingen behaald worden. Daarom is het verstandig om te kijken naar de tools en methodieken uit de lifehacking stroming. Het gaat hierbij om (onder andere, maar voor nu het meest relevant) online tools om je online aanwezigheid deels te automatiseren.
Voorbeelden
Dit houdt bijvoorbeeld in dat je slechts een aantal systemen als inputsysteem gebruikt, terwijl de output onder diverse andere systemen wordt gedistribueerd. Enkele tips/voorbeelden hiervan:
- Zet in YouTube de Twitter koppeling op actief; nu worden automatisch aankondigingen verstuurd van nieuwe publicaties op YouTube en video’s die je als ‘favoriet’ hebt gemarkeerd;
- Zet in Hyves en Facebook de Twitter koppeling op actief; nu worden tweets ook doorgestuurd naar deze platforms zodat het lijkt alsof je op ieder individueel platform actief bent;
- Gebruik Twitterfeed.com om alle publicaties die je doet en waar een RSS feed aan verbonden is, via Twitter aan te kondigen;
- Gebruik een systeem als twitthat.com om snel interessante websites en teksten via Twitter te ontsluiten;
- Koppel LinkedIn aan Twitter, slideshare en je blog om voor deze doelgroep je content te ontsluiten.
Een voorbeeld van en publicatiesysteem:
11. Ga delen
Nu je je publicatiesysteem hebt opgezet, helder voor ogen hebt wie je wilt bereiken, met welk doel en met welke middelen, is de tijd aangebroken om te gaan delen. Bij Social Media is het principe van wederkerigheid erg belangrijk: als jij iets voor mij doet, doe ik ook iets voor jou. Vertaald naar SMM taal: zorg dat je eerst een berg(je) interessante content hebt ontwikkeld en gepubliceerd voordat je anderen actief op je online aanwezigheid gaat wijzen. Beperk je even tot zenden, in deze beginfase.
Waar moet je dan voor goede content zorgen? Dat is natuurlijk mede-afhankelijk van je analyse in stap 4, waar je doelgroep zich online bevindt. Doe dit twee weken tot 1 maand, afhankelijk van de hoeveelheid content die je per week produceert. Het resultaat van je campagne is mede-afhankelijk van hoeveel relevante content je in deze fase produceert en publiceert! Denk erom: jij kan anderen volgen, maar dat houdt nog niet in dat anderen jou gaan volgen. En als niemand je volgt, zijn al je SMM-inspanningen gericht op slechts een zeer klein gezelschap.
Een aantal vuistregels
- Geef meer dan je ontvangt;
- Gedraag je normaal;
- Voeg waarde toe;
- Weet authentiek (ook als bedrijf!);
- Bouw kwalitatieve relaties op;
- Heb oog en respect voor mores van de community. Wat is ‘done’ en ‘not done’?;
- Luister naar anderen;
- Noem bij quotes altijd de bron. Geef credits;
Uitgelicht: Weblog
- Je blog persoonlijk is. Een blog is een persoonsgebonden medium. Dit kan weliswaar de eigenaar of medewerker van een organisatie zijn, maar het wordt geschreven vanuit een persoon. Probeer daarom je eigen ’tone of voice’ en unieke eigenschappen naar voren te brengen;
- Zorg ervoor dat je goede permalinks hebt; dit is belangrijk voor herkenbaarheid van artikelen voor zowel lezers als zoekmachines;
- Reageer snel op comments die wordt geplaatst;
- TAG je artikelen slim en plaats ze in categorieën;
- Maak het makkelijk om jouw content te delen door gebruik te maken van plugins voor Twitter, Facebook etc.
Uitgelicht: Twitter
- Ga pas anderen volgen als je zelf interessante content hebt opgebouwd en getweet (zie punt 4). De kans is dan groter dat ze jou terug gaan volgen. Doe dit dus pas bij stap 12;
- ReTweet is prima. Zorg er wel voor dat je tweets niet allemaal uit RT’s bestaan. Voeg wel zelf waarde toe anders is jouw waarde beperkt. Probeer RT’s niet te beginnen met het @ teken maar voeg altijd zelf commentaar toe
- Bedankt anderen die jouw content RT’en;
- Geef meer dan je ontvangt;
- Niet pushen: niet iedere keer je product of dienst proberen te verkopen. Verkoop eerst je kennis en jezelf, dan volgt de rest;
- Als je een vraag stelt aan je volgers kan je er een CTA (Call To Action) aan vast koppelen door achter je tweet de woorden ‘Please RT’ te plaatsen. Hiermee vraag je jou volgers om jouw vraag in hun netwerk door te plaatsen. Vergeet niet te bedanken als ze dit doen;
- Gebruik #hashtags voor specifieke onderwerpen, evenementen, lokaties of acties. Hierdoor is het makkelijker om op dat onderwerp te zoeken.